Измамник се е представял за френския министър Жан-Ив льо Дриан в

...
Измамник се е представял за френския министър Жан-Ив льо Дриан в
Коментари Харесай

Като на кино: Измамник се представял за френски министър две години с помощта на маска, за да открадне 80 млн. евро

Измамник се е представял за френския министър Жан-Ив льо Дриан в продължение на две години, с цел да открадне 80 млн. евро, заяви Би Би Си. 

Измамата траяла две години, като почнала в края на 2015 година По това време Льо Дриан е министър на защитата. 

Измамата станала допустима с помощта на силиконова маска, с която измамникът съумял да заблуди десетки хора да дарят пари за откуп за публицисти, които сякаш били отвлечени от ислямисти в Близкия изток.  

Той обяснявал, че защото Франция публично не заплаща откупи на похитители, парите би трябвало да бъдат преведени в китайска банка и уверил, че преводите не могат да бъдат проследени. 

Схемата обаче започвала с диалог по телефона - с богаташите се свързвал човек, твърдящ, че е специфичният консултант на Льо Дриан Жан-Клод Мале, като обещавал да ги свърже с министъра.

Първоначално диалозите сред мнимия министър и жертвите ставала също по телефона, само че по-късно измамата почнала да включва видео диалози по Skype. 

Така мъжът, представял се за министъра, трябвало да наподобява като него, което станало допустимо с помощта на силиконова маска, само че и да имитира сполучливо гласа и маниерите му. 

Освен това видео диалозите се провеждали от цялостно копие на кабинета на министъра. За да се понижи опцията за неуспех пък, видео диалозите постоянно били къси, а връзката била неприятна. 

Измамниците съумели да съберат 80 млн. евро, като повече от половината пристигнали от неназован турски предприемач. Не се знае тъкмо колко още са били заблудени. Според юриста на Льо Дриан, който сега е външен министър, измамниците се свързвали с изпълнителни шефове на огромни компании и държавни глави от целия свят с претенции за големи суми пари.

 Истинският Жан-Ив льо Дриан

Не всички потърсени обаче се хванали на измамата. Ги Петрус Линяк, от богатата фамилия Петрус, която се занимава с произвеждане на вино, споделя, че мъжът с маската фактически е приличал доста на министъра.

" Той искаше помощта ми в работа на родината! Това е плашещо, тъй като може би, в случай че беше изискал по-малко пари, можеше и да кажа да ", споделя Петрус.

На въдицата не се хванал и сенегалският водач Маки Сол. В този случай обаче измамниците позволили неточност - подправеният Льо Дриан почнал да приказва на президента на Сенегал на " Вие ", а в действителност двамата си говорили на " ти ", тъй като се познавали доста добре.

Френските управляващи към момента търсят отговорните, като на този стадий даже не се знае дали става въпрос за един или няколко измамници.

Остава неразбираемо и за какво са избрали да употребяват самоличността на Жан-Ив льо Дриан. Предположението е, че са избрали точно него, тъй като като министър на защитата той може да бъде виновен за настояванията за откупи. 

В центъра на следствието е осъжданият френско-израелски лъжец Жилбер Шикли. Той в този момент е в затвор в Париж, откакто беше екстрадиран от Украйна заради обвинение в машинация и кражба на идентичност.

Докато Шикли е в пандиза обаче, при започване на тази година в посолствата се появява информация, че привиден Льо Дриан се пробва да получи пари от авторитетни другари на Франция. 

През февруари трима френско-израелски жители са задържани край Тел Авив.

Засега позвъняванията на подправения Жан-Ив льо Дриан са спрели. На дневен ред обаче остава въпросът какъв брой хора тъкмо са забъркани в схемата и какъв брой хора са подготвени да се показват за френския министър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР